Kokos to owoc o wyjątkowym smaku i przyjemnym zapachu. Wiórki kokosowe czy mleczko kokosowe są obecne w wielu domowych kuchniach i stanowią prawdziwy rarytas. Dzięki produktom z kokosa w prosty sposób można wprowadzić odrobinę egzotyki do domowej kuchni. Bez wątpienia owoc kokosu jest pyszny, a dodatkowego podkreślenia wymaga fakt, że jest także zdrowy. Dlatego warto po niego sięgać jak najczęściej.
Co warto wiedzieć o kokosach
Każdy wie jak wygląda kokos, choć dość rzadko decydujemy się na jedzenie całych owoców. Zdecydowanie częściej sięgamy po produkty z kokosa, a wynika to z faktu, że otwarcie kokosa wymaga dość dużego wysiłku.
Owoc palmy kokosowej posiada cienką skórkę nazywaną koira. Pod nią znajduje się zdrewniały endokrap, który z botanicznego punktu widzenia jest pestką. Jadalne części kokosa dostępne są wewnątrz tej pestki. We wnętrzu orzecha kokosowego znajduje się miąższ zwany bielmą oraz woda kokosowa.
Włączenie kokosa do diety ma wiele zalet. Watro go jeść ze względu na walory smakowe jakie posiada kokos i jego właściwości prozdrowotne. Warto przyjrzeć się bliżej składnikom odżywczym jakie zawarte są w kokosie, dzięki czemu łatwiej będzie można zrozumieć skąd wzięła się jego popularność.
Wartości odżywcze kokosów
Zatem, czy kokos jest zdrowy? Można na to pytanie odpowiedzieć bardzo prosto - tak. Lecz, żeby zrozumieć czemu tak jest i w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie, warto rozwinąć temat. Wartości odżywcze kokosa to przede wszystkim rzadko spotykana grupa nasyconych kwasów tłuszczowych, która pozytywnie wpływa na przemianę materii. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące w białym miąższu kokosa to trójglicerydy średniołańcuchowe, których proces metabolizmu jest szybki i nie wymaga uczestnictwa enzymów. Kokos jest także bogatym źródłem błonnika, potasu, magnezu i fosforu. Zawiera także kwas foliowy i z tego względu poleca się go kobietom w ciąży oraz planującym zajść ciążę.
Warto także wiedzieć jakie witaminy ma kokos, a ma ich całkiem sporo. Jest nie tylko cennym źródłem substancji odżywczych, ale także witamin, potrzebnych dla zdrowia i dobrej kondycji. Są to między innymi:
- witamina C, wpływająca na odporność;
- witamina E, zwana witaminą młodości;
- witamina K, biorąca udział w procesie krzepnięcia krwi;
- witamina B6, B2 (ryboflawina), B1 (tiamina) odpowiedzialne za kondycję układu nerwowego.
Miąższ kokosa zawiera około 3,5% białka, 33% tłuszczu i 15% węglowodanów. Jest dość kaloryczny, 100 gramów miąższu ma 354 kcal. Mimo kaloryczności, poleca się go osobom odchudzającym się, niemniej warto spożywać go w rosnących ilościach.
Kokos - zastosowanie i możliwości wykorzystania
Ze względu na wiele zalet takich jak smak, aromat i bogactwo składników odżywczych kokos znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Najczęściej jednak zaspokaja nasze kulinarne potrzeby. Z użyciem kokosa można przygotować przepyszne desery, urozmaicić smak owsianki czy zjeść go w postaci nadzienia w pysznym batoniku czekoladowym. Produkty kokosowe mogą także posłużyć do przygotowania wytrawnych potraw, jak orientalne sosy na bazie mleczka kokosowego, czy urozmaicić smak zupy, dodając jej odrobinę egzotyki.
Z kolei, olej kokosowy polecany jest dla osób na diecie. Jest to doskonała informacja, chociaż nie jest niestety tak, że wystarczy włączyć do diety kokos a odchudzanie stanie się łatwiejsze. Udowodnione jednak zostało, że stosowanie oleju kokosowego zamiast innych tłuszczy wspomaga proces odchudzania, szczególnie u osób zmagających się z otyłością brzuszną.
Kokos ma także inne zalety, dla których warto włączyć go do codziennej diety. Regularnie spożywane produkty z owoców palmy kokosowej pobudzają metabolizm, wzmacniają układ immunologiczny, poprawiają koncentrację, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają próchnicy. Olej z kokosa stosowany zewnętrznie odżywia skórę i poprawia wygląd włosów i paznokci.
Kokos jest prawdziwym skarbem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Warto korzystać z dobrodziejstw jakie daje nam natura. Szczególnie, że w przypadku kokosa przyjemne połączone jest z pożytecznym. Niewiele jest bowiem osób, które nie docenią niepowtarzalnego smaku kokosowego miąższu.