zdrowie , malina

Malina - właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie

Malina - właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie

Malina to nie tylko pyszny, sezonowy owoc, który pojawia się na stołach Polaków podczas letnich miesięcy. Jest ceniona także za właściwości prozdrowotne. Stosuje się ją zarówno profilaktycznie, jak i w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby. Kiedy warto sięgnąć po owoce maliny i czego można oczekiwać przy jej regularnym spożywaniu?

Właściwości malin

Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne i antywirusowe. Dzięki szerokiemu spektrum działania stosuje się je na wiele przypadłości. W medycynie ludowej cenione są jako środek profilaktyczny, który ma uchronić organizm przed chorobą. Zaleca się więc spożywanie ich regularnie nawet przez cały rok. W przypadku osłabienia lub wystąpienia pierwszych symptomów choroby można jeść owoce nawet kilka razy dziennie. To pozwoli dostarczyć odżywczych składników i wspomóc walkę z infekcją. Malinom przypisuje się także właściwości przeciwnowotworowe. Substancje w nich zawarte, m.in. kwas ferulowy oraz beta sitosterol, mają zdolność do hamowania zmian nowotworowych. Choć z pewnością nie zastąpią leczenia, to mogą je skutecznie wesprzeć.

Maliny - wartości odżywcze i witaminy

Co takiego mają w sobie maliny? Wpływ na zdrowie tego słodkiego owocu nie jest dziełem przypadku. Odpowiadają za niego konkretne substancje, które mają w sobie poszczególne części rośliny. Są to m.in.:

  • witaminy - w malinach znajdziemy witaminę C ułatwiająca przyswajanie żelaza i wpierająca odporność, witaminę E chroniącą przed stresem i hamującą wpływ wolnych rodników na komórki oraz witaminę B odpowiadającą za działanie układu nerwowego;
  • mikroelementy - malina to bogactwo potasu regulującego pracę układu nerwowego, wapnia wspierającego kości, fosforu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania komórek, magnezu działającego antystresowo i żelaza odpowiadającego za regenerację tkanek;
  • fitaminy - są to substancje obecne tylko w roślinach, które wspomagają funkcjonowanie organizmu;
  • błonnik - to dzięki niemu maliny mogą regulować pracę układu pokarmowego.

Malina - zastosowanie

Kiedy warto spożywać maliny? Wartość kaloryczna owoców wynosi zaledwie 52 kcal na 100 gramów produktu, dlatego doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. I to nie tylko ze względu na niską kaloryczność. Te owoce dzięki zawartości ketonów malinowych, obniżają wagę komórek tłuszczowych, co w konsekwencji przyśpiesza metabolizm. Poza tym wspomagają także organizm w kwestach zdrowotnych. Maliny między innymi:

  • wzmacniają odporność - chronią przed zarażeniem wirusami oraz bakteriami dzięki wzmacnianiu układu immunologicznego;
  • pomagają zwalczyć chorobę - dzięki zawartości witaminy C oraz kwasu salicylowego przyśpieszają powrót do pełni sił;
  • wspierają układ krążeniowy - powinny je spożywać przede wszystkim osoby zmagające się z nadciśnieniem;
  • łagodzą bóle miesiączkowe - liście maliny powodują rozkurcz mięśni;
  • hamują rozwój nowotworów - cenione są przede wszystkim w chorobach jamy ustnej i przełyku.

Maliny a dieta - w jakiej formie je spożywać?

Jak warto jeść maliny? Wartości zdrowotne ma niemalże każda z jej części. Zazwyczaj spożywa się owoce oraz liście, jednak zdarzają się osoby, które sięgają nawet po korzenie. Jedną z najbardziej przystępnych form jest sok z malin. Właściwości takiego płynu są nieco mniej spektakularne niż świeżych owoców prosto z krzewu, jednak zdecydowanie warte uwagi. Poleca się spożywanie niewielkiej dawki tego produktu przynajmniej raz dziennie. Niektórzy zastanawiają się, czy sok malinowy jest zdrowy. Większość tego typu produktów ma działanie prozdrowotne, dlatego warto po nie sięgać.

Kolejną częścią maliny są jej liście. Z nich można zrobić napar i pić go jako herbatę. Natomiast ciekawym pomysłem na jedzenie owoców jest sięganie po malinowe słodycze. Do ich spożywania zazwyczaj łatwiej się zmotywować. Przykładem mogą być Opolanki z puszystą pianką w czekoladzie.

zdrowie
malina