Pomarańcza - właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie
Pomarańcze są owocami cytrusowymi znanymi na całym świecie. Kiedyś wyczekiwane z niecierpliwością, aż pojawią się w sklepach w okresie bożonarodzeniowym, teraz dostępne przez cały rok. Mają jedyny, niepowtarzalny smak i aromat. Stanowią świetny dodatek do napojów i wypieków, chociaż najczęściej są spożywane jako samodzielna przekąska.
Pomarańcze - witaminy
Jakie witaminy mają pomarańcze? Pomarańcze oprócz wyjątkowego smaku są również źródłem wielu witamin. W bogactwie odżywczym tych owoców możemy znaleźć bardzo dużo witaminy C, pomarańcza jest również bogata w witamin z grupy B oraz beta - karoten. Oprócz tego te owoce są źródłem błonnika, który jest bardzo istotny w diecie, więc żeby oczyścić organizm warto jeść pomarańcze. Właściwości zdrowotne tych owoców są nieocenione. Mają one działanie przeciwutleniające właśnie dzięki zawartości witaminy C, która pomaga spowalniać procesy starzenia się skóry. Oprócz tego zawierają wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen i potas. Taka bomba witaminowa wspomaga naturalną odporność organizmu, zwłaszcza w sezonie zimowym.
Zastosowanie pomarańczy
Owoce pomarańczy są chętnie wybierane jako dodatek do napojów. Latem do wzbogacenia smaku wody czy lemoniady, zimą jako dodatek do rozgrzewających herbat. Oprócz tego świetnie nadają się do drinków. Ze względu na swój wyrazisty smak i aromat używane są również do różnego rodzaju słodkich wypieków. W sklepach ze słodyczami można znaleźć słodycze o smaku pomarańczowym, m.in. czekolady z nadzieniem pomarańczowym, pomarańczowe karmelki, galaretki pomarańczowe itp. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego słodycze zyskują swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Pomarańcze mają również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dzięki zawartości bioflawonoidów wykazują działanie odmładzające. Wykorzystywane są do produkcji kremów, maseczek, toników, żeli pod prysznic i mydeł. Kosmetyki z pomarańczą mają orzeźwiający, energetyzujący zapach. Takie kosmetyki mają działanie zapobiegające foto starzeniu się skóry.
Zdrowotne właściwości pomarańczy
Oprócz działania przeciwutleniającego i wspomagającego odporność pomarańcze dobrze wpływają na prace układu naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości potasu zapobiegają pojawieniu się nadciśnienia tętniczego. Pomarańcze zmniejszają również ryzyko pojawienia się udaru mózgu. Jedna pomarańcza dziennie powinna być spożywana przez osoby chorujące na nadciśnienie. Oprócz tego, właśnie jeden owoc pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Pomarańcze ponadto wpływają pozytywnie na pracę nerek i pozwalają uniknąć wystąpienia kamieni nerkowych.
Chociaż pomarańcze mają tyle cudownych właściwości i tak wiele witamin, to są to owoce niskokaloryczne, więc można je spożywać bez obawy o sylwetkę. Jedna pomarańcza zawiera tylko 100 kalorii. To niewiele, biorąc pod uwagę fakt, że skutecznie potrafi nas nasycić na jakiś czas. Pomarańcza lub szklanka soku z pomarańczy to idealny dodatek do zbilansowanego posiłku. Jeżeli nie wiesz jaki owoc wybrać na drugie śniadanie to powinna to być właśnie pomarańcze. Wartości odżywcze jakie dzięki nim zapewnisz swojemu ciału dadzą Ci energię, aż do obiadu.
Jeśli zaś nie przejmujesz się liczeniem kalorii, to śmiało możesz skusić się na słodycze pomarańczowe, szczególnie te z dodatkiem naturalnego soku. Bardzo dobrym przykładem są tutaj wszelkie galaretki w czekoladzie lub duetki pomarańczowe. Dwa, trzy cukierki dziennie nie zawierają wielu kalorii, a pozytywnie wpływają na samopoczucie i z pewnością wywołają na naszej twarzy uśmiech.
Wartość odżywcza pomarańczy - dla osób na diecie
Pomarańcze wspomagają przemianę materii i oczyszczanie organizmu, więc są polecane osobom na diecie. Zawarty w owocach błonnik wpływa na proces oczyszczania organizmu z toksyn. Niska wartość kaloryczna pozwala jeść je bez obawy o wagę. W wielu dietach redukcyjnych sok pomarańczowy zalecany jest na śniadanie, ponieważ duża dawka witamin pozwala skutecznie pobudzić organizm, sok skutecznie wypełnia żołądek, tłumiąc uczucie głodu, a organizm otrzymuje wszystkie niezbędne wartości odżywcze.
Jeżeli jest ktoś kto nie był przekonany do pomarańczy, to zapewniamy, że warto wprowadzić je do swojej diety i pielęgnacji. Są tak szeroko stosowane, że każdy znajdzie coś dla siebie, zaczynając od owocu spożywanego w nieprzetworzonej postaci, świeżo wyciśniętego soku, przez słodycze pomarańczowe, na kosmetykach kończąc.