Dlaczego kochamy czekoladę?
Czekolada od wieków pociąga smakiem oraz dodaje smaku naszej codzienności. Stanowi ulubiony deser wszystkich pokoleń, kusi słodyczą i pieści nasze zmysły. Przyjrzymy się dziś, co kryje się za tą uwielbianą słodkością i postaramy się uchylić rąbka tajemnicy stojącej za jej spektakularnym sukcesem.
Liczy się wnętrze, czyli z czego składa się czekolada
Najważniejszym czynnikiem powodującym nasz zachwyt, jest oczywiście skład czekolady. Podstawowy surowiec używany w produkcji to ziarna kakaowca. Są one przetwarzane w celu dotarcia do sedna stojącego za wszystkimi czekoladowymi smakami, czyli intensywnej kakaowej nuty. Już starożytne cywilizacje znały dobroczynny wpływ kakaowca na ciało i umysł oraz potrafiły go wykorzystywać.
Przetworzone ziarna w postaci proszku i masła kakaowego to serce czekolady. Stanowią one doskonałą kontrę dla odrobiny słodyczy uzyskiwanej za pomocą cukru. W ten sposób otrzymujemy skład prawdziwej czekolady, czyli bazę do dalszych modyfikacji, pozwalających na produkcję szerokiego wachlarza rodzajów i odmian, które znamy dzisiaj.
Bogactwo i przepych
Czekolady dziś możemy znaleźć w wielu smakach i formach. Różnią się one dodatkami do bazy kakaowo-cukrowej lub sposobem wytwarzania. Najbardziej powszechne składniki czekolady oprócz cukru to mleko i lecytyna. Lecytyna pełni funkcję emulgatora poprawiającego konsystencję czekolady - sprawia że jest gładka, kremowa i rozpuszcza się w ustach. Mleko należy do składników czekolady mlecznej we wszystkich jej odmianach. Jest to deser idealnie łączący się z wieloma innymi dodatkami, takimi jak:
- orzechy,
- rodzynki,
- galaretki,
- wafelki.
Uniwersalność smaku czekolady i jej podatność na obróbkę pozwala uzyskać różnorodność słodyczy zaspokajającą nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.
Sekret czekolady
Co takiego jednak kryje się w czekoladzie, że jest w stanie tak bardzo usidlić nasze zmysły? Sekret kryje składnik czekolady poprawiający nastrój. Jest nim fenyloetyloamina, należąca do grupy endorfin wydzielanych przez nasz organizm w chwilach radości. Wpływają one na zwiększone wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Oprócz tego bogactwo składników odżywczych czekolady jest w stanie pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej choćby niacynę i flawonoidy, pełniące funkcję przeciwutleniaczy. Czekolada nie tylko więc poprawia nastrój, ale pomaga też zwalczać wolne rodniki. Dzięki temu procesy starzenia zachodzące w naszych komórkach ulegają spowolnieniu. Składniki pokarmowe czekolady maja też działanie wspomagające układ sercowo-naczyniowy, a także wpierające pracę mózgu. Dlatego w momentach zmęczenia czy intensywnego wysiłku umysłowego warto sięgnąć po czekoladkę. Nie będzie to wtedy przecież chwilą słabości, a troską o zdrowie naszego organizmu!
Skład chemiczny czekolady sprzyja naszemu zdrowiu pod wieloma względami. Może to być zaskakujące, ale czekolada o wysokiej zawartości masy kakaowej wspomaga odchudzanie. Hamuje bowiem odczuwanie głodu i przyspiesza metabolizm. Natomiast wiele składników mineralnych czekolady chroni organizm przed infekcjami, wzmacnia odporność i pomaga zwalczać stany zapalne. Do tych dobroczynnych mikro i makroelementów należą między innymi:
- magnez i żelazo,
- witamina A,
- witaminy z grupy E,
- witaminy z grupy B
- kwasy omega-6.
Daj się skusić
Warto pamiętać też o jeszcze jednej z najważniejszych zalet czekolady, czyli jej zdolności do łączenia ludzi i tworzenia pozytywnych wspomnień. Czekoladowe słodycze sprzyjają spędzaniu czasu z rodziną i przyjaciółmi. Najlepiej smakują bowiem wtedy, gdy możemy podzielić się nimi z tymi, których kochamy. Nawet najprzyjemniejsze chwile tracą smak w samotności, natomiast zyskują na wartości, gdy są spędzone w gronie najbliższych. To prawda, że czekolada pomoże osłodzić nasze dni. Nie zapominajmy jednak o tym, co jest w życiu naprawdę ważne, czyli więziach, które tworzymy z innymi.