zdrowie , sezam

Odkrywamy tajemnice sezamu

Odkrywamy tajemnice sezamu

Odkrywamy tajemnice sezamu

Ali Baba wypowiadał zaklęcie "sezamie, otwórz się", aby dostać się do swoich skarbów. My dziś odkryjemy tajemnice sezamu, który stanowi istotny element kuchni orientalnej. Jest też dodatkiem do wielu słodyczy. Co zatem stoi za popularnością tego dodatku? I na co sezam może pomóc? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. 

Czym jest sezam i jak zdobywa się jego ziarna?  

Sezam to krótko żyjąca roślina pochodząca z Afryki. Już w starożytności dotarła do Azji, a potem także do Europy. Jest to niemal półtorametrowa bylina. Jej owoce to kanciaste i owłosione torebki. W każdej z nich mieszczą się ziarna sezamu. Wyróżniamy nawet kilkadziesiąt gatunków tej rośliny, choć w praktyce wykorzystuje się przede wszystkim dwie odmiany. 

  • Czarny sezam posiada wyrazisty smak przypominający nieco słodkawe orzechy. Posiada większą zawartość białka oraz wapnia. Najczęściej można go spotkać jako posypkę na pieczywie oraz w sałatkach.
  • Sezam biały w swoim składzie posiada dużo żelaza. Posiada łagodny smak i wykorzystywany jest głównie do tłoczenia oleju sezamowego.

Co kryje się w sezamie?

Skąd bierze się popularność, jaką cieszy się sezam? Właściwości prozdrowotne oraz słodki smak to doskonałe połączenie. Choć sezam stanowi główny składnik niektórych słodyczy, jak na przykład Sezamków, stanowi doskonałe wsparcie przy odchudzaniu.

Istotne są wartości odżywcze sezamu. Jest on bogaty w tłuszcze (zawartość w 100 gramach sięga 86% referencyjnej wartości spożycia). Stanowi również dobre źródło białka. Jednak warto zwrócić uwagę na kryjące się w sezamie witaminy i minerały:

  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • selen,
  • cynk,
  • żelazo,
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B.

Dlaczego regularnie sięgamy po sezam?

Istnieje wiele powodów, aby uwzględnić sezam w diecie. Przede wszystkim są nimi nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci sezamolu oraz sezaminolu fenolowego. Charakteryzują się one właściwościami przeciwmiażdżycowymi, przeciwzapalnymi oraz przeciwutleniającymi. Wiąże się to z obniżeniem poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi.

Działanie sezamu na zdrowie wynika też z dużej ilości składników odżywczych, przede wszystkim minerałów. Jest to doskonałe źródło błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit.

Wspomniane składniki powodują, że warto regularnie spożywać sezam. Właściwości lecznicze, prozdrowotne, wynikające z jego składu to:

  • zmniejszenie ryzyka zawału serca i innych zaburzeń układu krążenia,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • leczenie zaparć,
  • ochrona kości przed demineralizacją, zapobieganie osteoporozie,
  • ochrona przed rozwojem stanów zapalnych,
  • korzystne oddziaływanie na układ nerwowy,
  • zapobieganie nowotworom.

Korzystajmy z bogactwa, jakie kryje sezam

Sezam można spotkać w pieczywie. Stanowi też doskonały dodatek do owsianki, czy panierki do kurczaka. Jednak najlepiej sprawdza się w przypadku słodyczy. Sezamki są doskonałą przekąską, którą zastąpić można wiele niezdrowych słodyczy. Ukryty w batoniku sezam znajdzie zastosowanie w naszej diecie. Będziemy w ten sposób uzupełniać wiele potrzebnych organizmowi składników. Dlaczego?

Warto zwrócić także uwagę, na co pomaga sezam. Szerokie oddziaływanie na zdrowie to główny powód rosnącej popularności tego składnika w naszej kuchni. Jest to z pewnością pozytywny trend.

Warto zaprzyjaźnić się z sezamem

Jak widać, sezam kryje w sobie ogromne bogactwo istotnych składników mineralnych. Jednak skarb ten wcale nie kryje się na gorącej pustyni. Jest on na wyciągnięcie ręki, zamknięty w pysznych Sezamkach i innych słodyczach. Warto skorzystać z tego faktu i uzupełnić dietę tym istotnym składnikiem.

W ten sposób możemy zapewnić sobie ochronę przed wieloma chorobami, w szczególności przed miażdżycą, nowotworami oraz zawałem serca. Jednocześnie zastąpienie innych słodyczy Sezamkami ułatwi odchudzanie się oraz wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych. Zachęcamy wszystkich do wypróbowania tego sposobu urozmaicenia swojej diety.

zdrowie
sezam